Skup kredit s bankomata

Bez autora
Sep 11 2011

Koliko, zapravo, košta korišćenje novca sa kreditne kartice? Mnogo. U Rajfajzen banci za podizanje gotovine sa bankomata banke naplaćuje se provizija u iznosu od minimalnih 100 dinara ili tri odsto iznosa koji se podiže, a na bankomatima drugih banaka u zemlji, provizija iznosi minimalnih 150 dinara ili 3,25 odsto od iznosa koji se podiže. U inostranstvu provizija za podizanja novca kreditnom karticom banke na bankomatima iznosi minimalno tri evra ili tri odsto od iznosa koji se podiže. Za plaćanje robe kreditnom karticom u Srbiji banka ne naplaćuje proviziju, dok se plaćanje kreditnom karticom u inostranstvu tarifira sa jedan odsto od iznosa koji se plaća. U Unikredit banci prilikom plaćanja robe i usluga bilo kojom od kartica u ponudi, nema nikakvih dodatnih troškova ni u zemlji, ni u inostranstvu. Prilikom podizanja gotovine na bankomatima naplaćuje se određena provizija. Ukoliko se podiže gotovina „dinakard” kreditnom karticom, naknada u zemlji iznosi dva odsto ili minimum 250 dinara. Naknada za podizanje gotovine kreditnim karticama iz „masterkard” i „viza” palete u zemlji i inostranstvu takođe iznosi dva odsto, odnosno minimum 250 dinara.

Skup kredit s bankomataSugrađanka M. S., koja kaže da sebe ne smatra nepismenom u pogledu koštanja kredita, bila je neprijatno iznenađena što ju je jedna brzopleta odluka da novac podigne s bankomata, i to kreditnom karticom, poprilično koštala.

Cela tri odsto od vrednosti transakcije, a pri tome je na stanju svog onlajn bankarstva videla da su joj i na uzeti iznos odmah zaračunali i kamatu do sledećeg izvoda, iako je, koliko kroz dva dana, uzeti novac banci i vratila.

Koliko, zapravo, košta korišćenje novca sa kreditne kartice? Mnogo.

U Rajfajzen banci za podizanje gotovine sa bankomata banke naplaćuje se provizija u iznosu od minimalnih 100 dinara ili tri odsto iznosa koji se podiže, a na bankomatima drugih banaka u zemlji, provizija iznosi minimalnih 150 dinara ili 3,25 odsto od iznosa koji se podiže. U inostranstvu provizija za podizanja novca kreditnom karticom banke na bankomatima iznosi minimalno tri evra ili tri odsto od iznosa koji se podiže.

– Za plaćanje robe kreditnom karticom u Srbiji banka ne naplaćuje proviziju, dok se plaćanje kreditnom karticom u inostranstvu tarifira sa jedan odsto od iznosa koji se plaća – kažu u Rajfajzen banci.

U Unikredit banci prilikom plaćanja robe i usluga bilo kojom od kartica u ponudi, nema nikakvih dodatnih troškova ni u zemlji, ni u inostranstvu. Prilikom podizanja gotovine na bankomatima naplaćuje se određena provizija. Ukoliko se podiže gotovina „dinakard” kreditnom karticom, naknada u zemlji iznosi dva odsto ili minimum 250 dinara. Naknada za podizanje gotovine kreditnim karticama iz „masterkard” i „viza” palete u zemlji i inostranstvu takođe iznosi dva odsto, odnosno minimum 250 dinara.

U Eurobank EFG za sve kreditne karticeklijenti plaćaju proviziju tri odstoili minimum 100 dinaraukoliko podižu novac sa bankomata, a tri odstoproviziju ili minimum 150 dinaraukoliko podižu novac na šalteru. U slučaju da klijent podiže sredstva na bankomatima drugih domaćih banaka, provizija je tri odsto ili minimalnih 180 dinara,bilo da je reč o podizanju novca na šalteru ili bankomatu. U slučajuda podiže novac u inostranstvu, provizija je tri odstoili minimum 240 dinara, što takođe važi i za podizanje na šalteru ili na bankomatu bilo koje banke.

Ukoliko se kupuje roba kreditnim karticama Eurobanke, u Srbiji nema dodatnih troškova i provizija, dok u inostranstvu provizija za plaćanje robe iznosi 1,25 odsto.

U Komercijalnoj banci naknada za gotovinske isplate sa kreditne kartice u zemlji na šalterima je tri odsto, a minimum 100 dinara. Podizanje novca sa bankomata košta dva odsto vrednosti transakcije, minimalno 60 dinara. Naknade za gotovinsku isplatu u inostranstvu su dva odsto i minimalna tri evra.

U Sosijete ženeral banci klijent kada plaća robu ili uslugu kreditnom karticom na prodajnom mestu nema nikakve troškove, osim mesečne kamate koju plaća na iskorišćeni limit po kartici. Prilikom podizanja novca na bankomatu, klijent pored mesečne kamate plaća i jednokratnu naknadu u iznosu od tri odsto, najmanje 300 dinara.

– S obzirom na to da je podizanje gotovog novca na bankomatu u suštini vrsta gotovinskog kredita, ova taksa predstavlja isto što i troškovi obrade koje plaćaju klijenti koji se opredele za neki od kreditnih proizvoda – kažu u Sosijete ženeral banci.

Visina provizije za korišćenje kreditne kartice banke Inteza u slučaju podizanja sredstava na bankomatima banke iznosi tri odsto, minimalno 90 dinara za korisnike „viza” i „masterkard” platnih kartica i 150 dinara za korisnike „ameriken ekspres” platnih kartica.

Izvršavanje istovetne transakcije na bankomatu neke druge banke košta takođe tri odsto iznosa, minimalno 150 dinara za vlasnike „viza” i „masterkard” kreditnih kartica. Prilikom podizanja novca na inostranim bankomatima korisnici Intezinih kreditnih kartica plaćaju naknadu od tri odsto, minimalno tri evra za „viza” i „masterkard” i pet evra za „ameriken ekspres”.

– U slučaju plaćanja robe i usluga kreditnom karticom banke Inteza nema provizije, bilo da se kupuje u zemlji ili inostranstvu – navode u ovoj banci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik